Wat is Mycorrhiza

Mycorrhiza is de verzamelnaam van gunstige bodemschimmels. Ze komen voor in de meeste natuurlijke ecosystemen en leven in symbiose met planten en bomen.

Symbiose is een samenlevingsverband dat voordelen biedt voor zowel de bodemschimmel als voor de plant en is onmisbaar voor de vitaliteit van beide.

Schimmels hebben suikers nodig om te overleven en onttrekken dit uit de wortels van de plant. In ruil hiervoor leveren ze water en voedingstoffen van plekken in de bodem waar de wortels zelf niet kunnen komen. Dit samenlevingsverband tussen planten en schimmels bestaat al meer dan 400 miljoen jaar en zonder deze symbiose hadden veel plant- en boomsoorten op aarde het nooit overleefd.

Ondergronds vormen mycorrhiza-schimmels een netwerk van microscopisch fijne schimmeldraden. Een deel van het schimmelweefsel groeit in en rondom de wortels. Het ander deel groeit vanuit de wortels omlaag tot diep in de grond. Op deze manier ontstaat een natuurlijke uitbreiding van het wortelgestel, welke zo tot wel 700% in omvang kan toenemen.

Dankzij de enorme omvang van het mycorrhiza-netwerk, kan een veel groter bodemvolume worden geëxploiteerd. Dieper en verder gelegend water en voedingstoffen worden opgenomen door de schimmeldraden en naar de plant getransporteerd.

Daarnaast zijn de schimmeldraden van de mycorrhiza velen malen fijner dan de fijnste wortelharen van de plant. Hierdoor kunnen water en voedingstoffen worden opgenomen uit poriën die voor de plant zelf onbereikbaar zijn.

Eigenlijk gek dat we er in onze tuinen geen gebruik van maken, toch?

De voordelen van Mycorrhiza

Mycorrhiza in je tuin levert allerlei voordelen op. Het is geschikt voor grote en kleine tuinen, moestuinen, gazons en plantenbakken.

Bovendien is het duurzaam, milieuvriendelijk en 100% veilig voor mens en dier. Het stimuleert de groei van gezonde planten en vergroot de biodiversiteit van het bodemleven.

Kortom, het maakt jouw leven als tuinierder makkelijker!

  • Je hoeft minder vaak water te geven
  • Je hebt minder plantenvoeding nodig
  • Planten groeien voller en groter
  • Planten zijn beter bestand tegen droogte en hitte
  • Planten zijn beter beschermd tegen ziektes en schadelijke schimmels
  • Planten ontwikkelen een groter wortelgestel
  • Groente en fruit levert een rijkere oogst op
  • De tuin ontwikkelt een rijk en divers bodemleven

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn!

Daarom hebben we deze vergelijkingsfoto’s gemaakt.

Links is een plant zonder mycorrhiza, rechts dezelfde plant onder dezelfde omstandigheden, maar met mycorrhiza. De foto's zijn gemaakt 6 weken na het toevoegen van de schimmelsporen. Er is geen voeding gebruikt.

franse lavendel mycorrhyza vergelijking
blauwe madelief mycorrhiza vergelijk

De Mycorrhiza van FungiLife

Mycorrhiza kwekerij

De producten van FungiLife bestaan uit een mix van vijf verschillende endomycorrhiza-sporen die op Nederlandse bodem zijn gekweekt. In tegenstelling tot elders in Europa geweekte mycorrhiza sporen zijn ze beter afgehard en bestand tegen grote temperatuurverschillen.

De sporen vormen de basis van een robuust wortelgestel en vergroten daarmee de opnamecapiciteit van water en voedingstoffen.

Onze Mycorrhiza bevat minimaal 250 sporen per gram. Elke oogst wordt gecontroleerd op kwaliteit en aantallen van de aanwezige schimmelsporen.

In ons assortiment vind je Mycorrhiza-producten voor verschillende soorten planten. Op dit moment zijn dat:

© 2024 FungiLife